NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Lifestyle

De voordelen en nadelen van klein wonen

2 Minuten lezen
TIny house op heuvel

Steeds meer mensen wonen liever in een klein appartement in de stad dan met ruimte op het platteland. Dit gaat gepaard met de trend van het zo klein mogelijk maar toch comfortabel wonen. Deze trend is al een aantal jaar aan de gang en het lijkt steeds minder voort te komen uit noodzaak, maar steeds meer uit het aansluiten bij mensen hun levensstijl. Is klein wonen misschien ook wel iets voor jou? Lees in dit artikel alle voor- en nadelen van tiny living.

Bespaart veel geld

De eerste en voor veel mensen ook de voornaamste reden om te kiezen voor klein wonen is omdat het op financieel vlak op veel manier veel bespaart. Om te beginnen bespaar je natuurlijk geld op de hypotheek of huur, omdat je klein woont. Daarnaast zullen je energiekosten ook flink dalen, omdat een klein huis veel minder energie verbruikt. Het is zelf mogelijk om je hele huis in energie te laten voorzien door zonnepanelen. Daarbij heeft een klein huis ook minder onderhoud nodig en zal je minder meubels en spullen kopen, wat allemaal weer geld bespaart.

Weinig schoonmaken en opruimen

Het huis schoonmaken is iets waar veel mensen niet vrolijk van worden. En hoe groter je huis is, hoe meer oppervlakte er is die je moet stofzuigen, dweilen, afstoffen, et cetera. Daarbij komt dat je in een kleine woning minder spullen hebt, en dus ook minder rotzooi hoef op te ruimen. Vaak is het zo dat je bij de verhuizing naar een kleinere woning na de woningontruiming nog flink wat spullen overhoudt. Deze kun je weer doorverkopen of naar de kringloopwinkels brengen. Een tiny house bespaar je dus veel tijd en energie in het huishouden. Deze tijd en energie kun je weer in andere dingen steken.

Meer buiten zijn

Er zit een verschil in klein wonen in een appartement of in een kleine woning met tuin. Maar in beide gevallen zal je merken dat je veel meer buiten komt dan wanneer je in een groot huis woont. In een tiny house met tuin zit je gewoon vele buiten omdat je daar wat meer ruimte is, en de buitenruimte wordt dan bijna een soort deel van je woning. Maar ook in een appartement merk je dat je vaker een park of iets dergelijks op zoekt in tegenstelling tot wanneer je in een groter huis woont.

Closer met je gezin

Dit voordeel kan ook soms als een nadeel gezien worden. Maar het wonen in een klein huis is ideaal om closer te worden met je partner of gezin, omdat je gewoon vaak samen in dezelfde kleine ruimte ben. Natuurlijk zal dit ook zeker in het begin een test zijn voor je relatie of je gezin. Maar als je dat doorstaat zal je closer zijn met je familie dan ooit tevoren.  

Minder ruimte voor bezoek

Het eerste nadeel van klein wonen is dat er weinig ruimte is voor bezoek. Wanneer je in een kleine woning woont heb je minder ruimte, en minder zitplekken voor bezoekers. Als je bijvoorbeeld een verjaardag wilt vieren kun je dat het beste buitenshuis vieren, of op kleinere schaal het vieren. 

Je hebt weinig privacy

Omdat je met je gezin zo dicht op elkaar zit heb je ook automatisch wat minder privacy. Alhoewel dit snel went kan dit toch af en toe wat minder fijn zijn. Dit is iets waar je mee moet kunnen leven wanneer je klein wilt wonen 

Geuren blijven hangen

In een kleine woning kan het zijn dat geuren langer blijven hangen, en zich ook verspreiden door de hele woning. Niet alleen de geuren uit het kleinste kamertje kunnen blijven hangen, maar ook geuren van het koken of vooral ook wanneer er iets misgaat tijdens het koken. Hier moet je wel tegen opgewassen zijn in een tiny home.

We hopen dat deze voor- en nadelen van het klein wonen je meer inzicht hebben gegeven in of het iets voor jou is.

Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *