Site pictogram Interieurblogs

Verzorgingstips voor een bos bloemen van de bloemenspeciaalzaak

roze en oranje bloemen in vaas

Op ieder boeket en bloemstuk geven wij 7 dagen vaasgarantie. Het boeket of bloemstuk is altijd gemaakt van een goede en verse kwaliteitsbloemen. Mochten er na al de onderstaande tips toch  nog problemen zijn met het aangekochte product dan kunt u dit melden in de winkel. Neem altijd het product mee zodat wij voor een goede afhandeling kunnen zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld een vaas met bos bloemen hebt besteld is het belangrijk dat het gehele boeket inclusief bloemenvaas wordt meegenomen. 

De juiste behandeling van snijbloemen

Hygiëne is het sleutelwoord bij een goede behandeling van snijbloemen. Daarom geldt:

Afsnijden van bloemen heeft twee gevolgen

Het onderste deel van de watervaten, waar de meeste bacteriegroei is opgetreden, wordt verwijderd. Er is weer een min of meer onbelemmerde wateropname mogelijk. Het tweede gevolg is een negatief gevolg: door de verdamping van de bladeren, wordt er continu getrokken aan het water in de stelen. Het afsnijden kan direct een luchtbel in de watervaten veroorzaken. Lucht in de vaten belemmert de wateropname. Afsnijden onder stromend (schoon) water maakt een betere wateropname mogelijk.

Rijpheid en fruit

Rijpheid is van groot belang bij bloemen. Wanneer de knoppen nog helemaal hard zijn en nog geen kleur zichtbaar is, is de kans groot dat ze niet open komen. Fruit is funest voor bloemen. Rijpend fruit produceert ethyleen: een gas die er voor zorgt dat de verschillende soorten snijbloemen sneller verouderen.

Temperatuur en voeding

De temperatuur heeft invloed op de houdbaarheid. Hoe lager de temperatuur (boven het vriespunt) hoe langer de houdbaarheid. Voeding zorgt ervoor dat bloemen wat makkelijker open komen. Gebruik daarom altijd snijbloemenvoedsel in de juiste dosering. Enkele producten die aanzienlijk langer leven wanneer snijbloemenvoedsel wordt gebruikt: bouvardia, mimosa, roos, seringen, sneeuwballen. Beschadiging van cellen moet worden voorkomen, anders komen veel plantensappen vrij waardoor bacteriën massaal het vaaswater en de watervaten in de stelen vervuilen. Daarom geldt:

Verdamping

Verdamping houdt een waterstroom in de steel op gang. Doordat bladeren water verdampen, wordt automatisch water uit de vaas getrokken. Het is (bijna) niet te voorkomen dat de watervaten in de steel enigszins verstopt raken door bacteriegroei. Bij een te snelle verdamping, heeft de steel niet voldoende capaciteit voor de aanvoer van voldoende water en ontstaat vochtgebrek. Daarom geldt:

Mobiele versie afsluiten